Categorii
Dezbatem și răzbatem

„I can’t breathe!”

Photo by Engin Akyurt from Pexels

„Nu pot să respir!”
Ultimele cuvinte ale lui George Floyd, ucis de paradigme, prejudecăți și un sistem putred.
Tu? Poți să respiri? Poți să respiri înainte de a ți se pune o etichetă? Poți să fi diferit? Sau ai intrat în turmă pentru a-ti satisface nevoia de a fi acceptat? De a fi validat. O nevoie de baza a ta, a omului.
Te sufoci cu atâta ură, te sufoci de prejudecăți pe tine și nemaiputând respira arunci cu ură…
George Floyd nu a mai respirat, demn, de asta suferința lui a fost curmată… Tu cel care încă respiri sufocat de paradigmele ce te înconjoară, fără să te regăsești și plin de ură, verși pe cel de lângă tine tot amarul și toată frustrarea. Te doare când cineva se simte bine, când vezi ceva ce tu nu poți să fi, îi vrei pe toți ca tine…
Primul om care a îngrădit o bucată de pământ, ce s-a gândit să-și spună: „Acesta este al meu!” și a găsit oameni destul de stupizi ca să-l creadă, a fost adevaratul fondator al societății civile. De la câte crime, războaie și ucideri, de la câte orori și nenorociri nu ar fi putut cineva să salveze omenirea, dacă ar fi tras țărusul, sau ar fi umplut șanțul, strigând către semenii săi: „Feriți-vă de-a asculta de acest impostor; sunteți pierduți dacă uitați o singură dată că fructele sunt ale tuturor și pământul nu aparține nimănui.” – Rousseau 1754
Mai contează oare de unde a pornit totul? Cât timp mai trebuie să treacă să schimbăm paradigmele? Când va fi pace?
În America sunt manifestații împotriva rasismului și încep să apara și in restul lumii. În Romania în schimb un vlogger instigă la violență împotriva femeilor care în concepția lui dacă sunt îmbrăcate mai provocator, își cer să fie violate și umilite… Câți gândesc ca el? Câte femei gândesc la fel despre femeile care se înfrumusețează, care se simt bine în pielea lor, sau care fac ceva să se simtă bine?
Conform lui Rousseau, vloggerul nu este rău, e societatea cea care l-a făcut să fie așa? Să fie o afirmație care a simțit el, ca îi validează masculinitatea?
Eu pot să respir ca femeie între barbati care astfel se consideră masculi?
Cum scapă o femeie de eticheta de „curvă” doar pentru că are alte gusturi vestimentare?
Societatea ne corupe, dar totuși noi suntem societatea. Toate astea se pot schimba începând cu noi, începând cu mine, cu tine. Cu a înceta să mai aruncăm ură unii spre alții, încercând să ne înțelegem diversitatea și filtrând mai mult informațiile pe care le primim și le luăm drept adevăr absolut.
Trebuie să ne regândim valorile morale, să vindecam hate-ul gratuit împrăștiat în toate părțile. Prin educație putem vindeca tot. Educația ar trebui să fie în primul rând despre noi, abia apoi despre restul. Educarea individului, nu a șabloanelor.

De Pasca Ioana

Doar un om în căutarea celei mai bune versiuni ale sale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s