Categorii
Dezbatem și răzbatem

Iubirea ne orbește sau ne deschide ochii?

Iubirea… au scris poeții despre ea, și este un cuvânt pe care uneori îl folosim destul de des și în jurul căreia se învârte viața noastră. O cunoaștem sub diferite forme, de mici iubirea ne umple sufletul iubindu-ne părinții, bunicii, frații și prietenii, apoi crescând cercul nostru de iubire se mărește pe măsură ce cunoaștem persoane noi și ajungem la un moment dat să întâlnim iubirea sub forma romantică și să ne găsim un partener. Dar de ce cele mai multe ori, până să întâlnim prințul pe cal alb, trecem prin multe relații, care atunci când se termină avem impresia că nu ne reprezintă absolut deloc și ne punem întrebarea ce anume ne-a făcut să ne simțim atrași de anumite persoane. Și atunci ne spunem că iubirea a fost cea care ne-a orbit și ne-a atras de aceea persoană. Dacă e iubirea, atunci am putea spune că iubirea este un profesor care trebuie să ne învețe unele lecții în viața? Ce lecții ne poate învăța iubirea? Și ce putem învața dintr-o relație încheiată?


Psihologii sunt de părere că iubirea durează undeva la 2-3 ani, iubirea aceea oarbă, care produce in corpul nostru un hormon ce ne ajută să tolerăm situații și comportamente ce în mod normal nu am reuși să le trecem cu vederea. Ei mai cred că urmăm tiparul de iubire pe care l-am primit în copilărie și dacă iubirea oferită de părinții tăi atunci când erai mic, a fost una defectuoasă atunci vei fi atras mereu de persoanele care nu îți oferă atenție, până când ca adult vei ajunge să te înțelegi și să înțelegi și partenerul.
Oricum ar fi iubirea ne face să vedem totul mai frumos, ne distorsionează realitatea într-una mult mai plăcută și ne ajută să trecem mai ușor peste situațiile neplăcute. Atunci când iubești și ești iubit nimic nu ți se mai pare greu.


Dar ce se întâmplă atunci când iubirea ajunge să te mistuie și îți aduce mai multă suferință decât fericire? Atunci când simți că tu oferi mai mult și cel de lângă tine nu oferă atât cât ți-ai dori? Mergem înainte de dragul iubirii? Știm că iubirea nu vine doar cu părți pozitive ci și cu lupte grele care până la urmă au scopul de a ne învața și de a ne face să devenim mai înțelepți. Iubirea și modul nostru de a o manifesta putem spune că este cartea noastră de vizită?
O relație de iubire bolnavă este un semnal de alarmă că avem de reparat multe la noi? Este un semnal de alarmă să repari sau să ieși din aceea relație? Iubirea este cea care ne ajută să ne dăm seama de traumele noastre și care ne poate ajuta să devenim versiunea noastră mai bună? Putem spune că iubirea ne orbește față de comportamentul partenerului și ne deschide ochii spre noi înșine?

De Pasca Ioana

Doar un om în căutarea celei mai bune versiuni ale sale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s