Cuvinte care spuse la timp îți pot schimba viața 2️⃣

Din seria cuvintelor care spuse la timp ne pot schimba viața am scris în prima parte despre „Te rog” și „Mulțumesc”. Astăzi vreau să scriu despre ceva la fel de important și cu un impact pe măsură și anume „Pentru că”.

În copilărie vi se spunea tot timpul : PENTRU CĂ AȘA ZIC EU! Astfel că aceste cuvinte cât și cei care le spuneau dețineau o pondere de autoritate. Acum, la maturitate, un „Pentru că” mai rafinat poartă cu sine aceeași încărcătură de autoritate.

Uneori ca să obținem ceea ce ne dorim avem nevoie, fără îndoială să folosim acest termen, autoritatea mereu va aduce un rezultat pozitiv într-un proces de persuasiune.

Ellen Langer, psiholog social la Harvard, a efectuat în 1977 un experiment fascinant. A cerut o favoare oamenilor care așteptau la rând ca să folosească xeroxul bibliotecii. Când i-a rugat : „Scuzați-mă, am cinci pagini. Pot folosi eu aparatul mai întâi, PENTRU CĂ SUNT GRĂBITĂ?” 94% au lăsat-o în față!
Când cererea a fost formulată fără ultimele 3 cuvinte, doar 60% au lăsat-o în față. Dar cel mai fascinant caz a fost când a întrebat : ” Mă scuzați, am cinci pagini. Pot folosi aparatul, PENTRU CĂ trebuie să le copiez? ” 93% au lăsat-o în față fără nici un alt motiv decât cuvintele „PENTRU CĂ”.

De multe ori în activitățile noastre zilnice chiar înainte să ni se spună „pentru că”, noi avem tendința să punem la îndoială și să întrebăm /ne întrebăm „de ce?” întrebare care are nevoie de un „pentru că”, așa că de ce să nu îl folosim mai des și să evităm întrebările și discuțiile, când un simplu „pentru că” folosit la timpul potrivit ne scutește de alte cele.
Atât la adulți cât și la copii mai ales, folosind acest termen va oferi nu doar autoritate ci și înțelegere, iar înțelegerea ne scutește de confuzii, discuții într-o altă direcție, etc.

P. S. Nu uitați, educația începe și se termină acasă, pentru că acasă este locul unde petrecem cel mai mult timp.

O săptămână frumoasă! 😘 🤗

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

<span>%d</span> blogeri au apreciat: