La început a fost cuvântul

Luni dimineața. Nimic ieșit din comun. Îmi pregătesc cafeaua matinală și o savurez printre știrile online, până când dau de o notificare. „Sărbătorește ziua vocabularului!” Nici măcar nu știam că există asta până acum.
Ei bine DEX-ul o spune clar:
„VOCABULÁR, vocabulare, s. n. 1. Totalitatea cuvintelor unei limbi; lexic.”
Și totuși, înseamnă mai mult decât atât. Hai să o luăm cu încetul : la început a fost cuvântul. Și nici măcar nu știm care a fost primul. Să fi fost „mama”? Pentru asta ne învățăm copiii ca acela să fie primul rostit? Sau o fi vreun altul, cizelat, pe care nici măcar nu îl putem pronunța?
Cuvintele ne învață să trăim, să cerem ce (credem că) avem nevoie, să spunem lucrurilor pe nume. Să le dăm o formă. Ele ne-au format acest vocabular de care știm, și ne-au îmbogățit limba.. Uneori mai mult sau mai puțin. De ce? Pentru că există cuvinte care lovesc mai puternic decât bătaia și mulți sunt aceia care înjunghie cu limba mai rău decât cu un cuțit.
Toată ideea e să știi cum să-l folosești. E plin de nuanțe. Care mai de care mai colorate sau lipsite de transparențe.
Învață cum să-i pui o haină (metaforic vorbind). Nu-l lăsa dezbrăcat, pentru că altfel lumea fuge de tine, considerându-te neadecvat. Eu una dacă aș putea fi un cuvânt, aș fi PASIUNE. Pentru că așa știu sigur că nu aș putea muri niciodată. Aș fi reaprinsă din nou și din nou, pusă în fiecare lucru muncit și dorit.
Totul în lume este cu și despre vocabular. Este buletinul tău și ceea ce tu construiești în juru-ți. Așa că, vorbește cu calm, prezintă-te așa cum se cuvine și nu uita că totuși cuvintele înseamnă mai mult decât litere. Înseamnă înțelegere, sentimente, armonie!


Zile pline de căldură! 🌈☕🍩💋

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: