Tradiția de azi: Buna Vestire

În tradiția creștină celebrăm azi amintirea momentului în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Isus din Nazaret.
Conform evangheliei după Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună” a sarcinii Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. În popor, aceasta poartă numele de Ziua Cucului și reprezintă primul cântec pe care cucul în cântă în acel an, anunțând venirea primaverii.
De asemenea, craca pe care cucul statea când a cântat, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, astfel sperând că tinerii nu vor decide să le ocolească.

📸 googleBuna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent de ziua în care pică sărbătoarea.

Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.

Fiind moroșancă pur-sânge, îți voi spune ce făceau gospodarii din Maramureș în perioada asta. Adunau lucrurile de prisos de prin curţi şi le dădeau foc. Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „ameninţau” cu toporul şi se stropeau cu ţuică.Așadar, încearcă măcar azi să fii bun, să vezi dincolo de aparențe și să ai gânduri de pace!

Primăvărează-te ! 🌈💋

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

<span>%d</span> blogeri au apreciat: