Zilele săptămânii – vechi superstiții

Superstițiile sunt de când lumea, și le adaptăm cu fiecare secol, tot mai mult și mai mult. Cum le alimentăm ? Prin cuvinte rostite mai departe, prin „pățite”, sau inventate 😌. Unii cred în pisici negre și ghinionul lor, alții în coșari, câțiva în ziua de luni care nu se mai termină, iar unii dau credite speciale zilelor.. Ia să vedem.. 🤔
👇🏼👇🏼

📸 Google


Cândva, dar mai ales în poveștile de demult, zilele săptămânii erau întruchipate de personaje feminine sau masculine. Astfel, lunea, marția și joia erau bărbați, iar miercurea, vinerea, sâmbăta și duminica – femei. Unele zile erau considerate sfinte (Sfânta vineri, Sfânta duminică), altele au primit un sfânt patron ( Sfântul Ilie sau Sfântul Ion pentru marți, Maica Domnului pentru miercuri, Sfântul Nicolae pentru joi, Sfântul Lazăr pentru sâmbătă).
Se mai spune că zilele umblau pe pământ și oamenii se puteau întâlni cu ele, iar acum nu se întâmplă asta, pentru că „am devenit mai păcătoși”.

Sfânta Luni

În unele locuri și ziua de luni era considerată o sfântă pe care femeile o cinsteau prin post negru. Dacă se nășteau animale în această zi, primeau numele de Lunilă sau Lunoaia. Se credea despre cei care se nășteau în această zi a săptămânii, că vor fi urâți, dar foarte sănătoși și norocoși.

Eu nu țin cont de zi, atâta vreme cât îmi port cu mine gândurile bune.. Tu crezi în „Luni”?

📸 Istock

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

<span>%d</span> blogeri au apreciat: